Blog > Komentarze do wpisu
Babka cytrynowa

cytrynowa

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • 1 cytryna
  • proszek do pieczenia

Polewa:

  • sok z 1 cytryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka

Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo mąkę i po jednym żółtku.Dodać proszek do pieczenia.

Ucierać.Cytrynę sparzyć i zetrzeć na tarce skórkę.Dodać do masy.

Ubić białka na sztywną pianę.

Delikatnie wymieszać z ciastem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok.40 minut

Składniki na polewę utrzeć razem i wylać na gorącą upieczoną babkę.

Można również nie robić polewy a posypać ciasto cukrem pudrem.

sobota, 04 grudnia 2010, chimera86

Polecane wpisy