Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek kajmakowy

mazurek

 

  • 1/2 kg m±ki
  • masło
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ¶mietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • puszka gotowej masy kajmakowej
  • wyłuskane orzechy włoskie
  • skórka pomarańczowa w paskach

M±kę z proszkiem przesiekać z masłem.

¦mietanę wymieszać z żółtkami i cukrem.Dodać do m±ki i szybko wygnie¶ć ciasto.

Ciasto schłodzić przez 1 godz w lodówce.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Kroj±c ciasto w plastry wyłożyć na blachę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia.

Ciasto wyj±ć,ostudzić.Na zimne rozsmarować masę kajmakow± i przybrać orzechami i skórkami.

 

¶roda, 15 grudnia 2010, chimera86

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/08 16:00:11
Jeszcze nigdy nie robiłam mazurka ;) Ale kiedy¶ musi być ten pierwszy raz ;)
Pozdrawiam!
-
2011/01/08 17:19:48
To naprawdę jest bajecznie proste.
A jakie pyszne!
:-)