Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi ruskie

pierogi

pierogi1

 

    Farsz:

  • 0,5 kg białego sera
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • pieprz,sól
  • 1 łyżka oleju

    Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • łyżka miękkiej margaryny
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • sól

Ziemniaki obrać,ugotować z dodatkiem soli.Wystudzić.

Razem z serem przepuścić przez maszynkę.

Cebule posiekać i zeszklić na oleju.Po wystudzeniu dodać do masy serowej.

Całość dobrze wymieszać dodając pieprz i sól do smaku.

Do pojemnika w malakserze wsypać mąkę.Dołożyć miękką margarynę,wlać wodę.

Włączyć malakser i mieszać ciasto aż do powstania jednolitej,gładkiej kuli.

Jeśli jest zbyt gęste - dodać wodę.Jeśli za rzadkie - mąkę.

Gotowe ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy,wycinać szklanką krążki.

Na każdy placuszek nakładać farsz.Zlepiać brzegi formując pierożki.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju.

Na gotującą się wodę wrzucać pierogi.Zamieszać drewnianą łyżką i gotować ok.4 min od wypłynięcia.

Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.

sobota, 08 lutego 2014, chimera86

Polecane wpisy