Blog > Komentarze do wpisu
Lasagne

lasagne

las2

las1

las4

las5

las5

 

  • 25 dag płatów makaronu lasagne
  • 0,75 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • oregano,chili,bazylia,pieprz,sól
  • 30 dag żółtego sera

Beszamel:

  • 1/4 kostki masła
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • żółtko
  • sok z cytryny
  • pieprz biały,gałka muszkatołowa,sól

Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać  mąkę i przyprawy.

Wlać mleko i całość mieszać. Dodać żółtko i mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnięcia.Przyprawić sokiem z cytryny.

 

Na patelni rozgrzać olej .Wsypać pokrojone w kostkę cebule i paprykę.Wycisnąć czosnek.

Chwilę smażyć.Dołożyć mięso oraz przyprawy.Gdy mięso się zrumieni dodać koncentrat.

Dusić razem aż do odparowania nadmiaru sosu.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jeśli makaron jest surowy włożyć płaty do wrzącej wody z dodatkiem kilku kropel oliwy i gotować 3 minuty.Wyjąć na talerze uważając by się nie posklejał.

Układać warstwami: sos - makaron - mięso - ser - sos - makaron - mięso - ser - sos itd

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ~ 30-40 minut w 180*C

czwartek, 05 listopada 2015, chimera86
Tagi: lasagne

Polecane wpisy