| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
Ulubione
Tagi
poniedziałek, 22 maja 2017
Smaczek drobiowy

we gal

we gal1

we gal2

we gal3

  • 2 filety drobiowe
  • 2 udka drobiowe
  • papryka czerwona
  • kilka pieczarek
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek żelatyny
  • pieprz,sól,czosnek suszony - do smaku
  • karton po soku lub mleku typu tetra pak - litrowy

Z udek zdjąć skórę,oddzielić od kości i mięso pokroić w kostkę.Filety również.

Doprawić pieprzem, solą,czosnkiem.

Wlać wodę,wsypać suchą żelatynę.Wymieszać.

Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę,pieczarki na pół.

Domieszać do mięsa.Można dodać również kukurydzę z puszki lub inne ulubione dodatki.

Karton dokładnie wymyć,odciąć górną część i przełożyć do niego masę mięsną,dobrze dociskając aby nie było pustego miejsca.

Całość włożyć do worka do pieczenia i szczelnie zamknąć.Ustawić pionowo w garnku i

zalać wodą do 3/4 wysokości kartonu.

Gotować na średnim ogniu przez 1,5 godziny.Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia.

Zimne wstawić do lodówki na całą noc.

Gdy stężeje - przeciąć karton i wyjąć gotowy produkt.

Świetne na kanapki jako wędlina.

niedziela, 21 maja 2017
Owsiane ciastka fit

ciastka fit

c fit1

c fit2

 

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szkl soku jabłkowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • łyżeczka cynamonu

Obrane banany rozgnieść widelcem,dodać sok jabłkowy,wymieszać.

Dosypać płatki,cynamon,pestki,sezam i suszone owoce.

Dokładnie wymieszać.Konsystencja musi być zwarta,jeśli będzie za rzadkie - dosypać płatki,

jeśli zbyt gęste - dodać więcej soku jabłkowego.

Łyżką nabierać porcje i wykładać na blachę z papierem do pieczenia formując ciasteczka.

Piec w 180*C około 30 minut,do zrumienienia.

niedziela, 07 maja 2017
Baba z majonezem

baba z maj

baba z maj1

baba z maj2

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki majonezu
  • aromat śmietankowy( kilka kropli)
  • garść rodzynek
  • lukier

Białka ubić na sztywno,dodać cukier,potem żółtka.Miksować.

Ubijając dosypywać obie mąki wraz z proszkiem.

Na koniec dołożyć majonez,olejek i rodzynki.

Delikatnie wymieszać całość.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku około 40 minut.

Po przestudzeniu i wyjęciu z formy babkę polukrować.

niedziela, 23 kwietnia 2017
Fałszywa szarlotka

sztuczna sz

falszywa

falsz sz

falsz szar

fal szart

  • opakowanie gotowego  kruchego ciasta
  • 2 słoiki jabłek prażonych
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Ciastem wyłożyć formę na tartę.Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180*C

piekarnika na 10 minut.Do zrumienienia.

Galaretki rozrobić w szklance wrzątku.Przestudzić.Wlać do jabłek.Wymieszać.

Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejące jabłka z galaretką.

Ubić śmietankę dodając cukier i fixy.Kremem przykryć jabłka.Na wierzch zetrzeć czekoladę.

Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

czwartek, 20 kwietnia 2017
Chałwa

chal

  • 10 dag sezamu
  • 10 dag wyłuskanych pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki miodu
  • garść rodzynek

Sezam i pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.Wystudzić.Zblendować lub przekręcić przez maszynkę z sitkiem do maku.

Dodać miód i rodzynki,wymieszać i ugnieść na jednolitą masę.

Przełożyć do wybranej foremki,ugnieść i wstawić do lodówki.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 68