| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Zakładki:
Ulubione
Tagi
sobota, 04 sierpnia 2018
Strucla ze śliwkami

stru

struc

strucl

strucla

strucla z

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg śliwek bez pestek,pokrojonych na cząstki
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko(do posmarowania)

Śliwki przesmażyć na maśle,dodać miód,orzechy i cukier.Wymieszać.Wystudzić.

Ciasto rozłożyć,posypać tartą bułką.Na ciasto wyłożyć śliwki.

Zwinąć w struclę wzdłuż dłuższego boku tak,by złączenie było na spodzie.

Krótsze boki podwinąć również pod spód.Struclę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem wymieszanym z waniliowym i cynamonem.

Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30-35 minut.Przestudzić.

środa, 25 lipca 2018
Sałatka z ogórków i papryki w musztardzie

og w mus

og w musz

og w muszt

og w muszta

  • 2,5 kg ogórków
  • 3 papryki czerwone
  • 3 cebule cukrowe
  • 2 główki czosnku
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy Dijon
  • ziele angielskie,listki laurowe,pieprz czarny cały i mielony

Ogórki obrać i poszatkować.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.

Cebulę oraz obrany czosnek również zetrzeć na szatkownicy.

Warzywa przemieszać razem.

Ponakładać do słoików.Na wierzch dodać po 2-3 ziarenka ziela angielskiego,listek laurowy oraz pieprz.

Wodę zagotować z cukrem i solą.Dodać ocet i musztardę.Całość zagotować .

Gorącą zalać warzywa w słoikach.Zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Nie trzeba pasteryzować.

wtorek, 03 lipca 2018
Marchewkowe frytki

fr z mar

fr z marc

fr z march

 

  • 8-10 młodych marchewek
  • sól
  • czosnek granulowany
  • łyżka oleju

Oczyszczone marchewki pokroić w słupki.Posypać solą i granulowanym czosnkiem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Skropić olejem.

Wstawić do nagrzanego na 200*C piekarnika i piec przez 15-20 minut aż będą rumiane i chrupiące.

wtorek, 01 maja 2018
Warkocz francuski nadziewany

fr nadz

fr nadzi

fr nadzie

fr nadziewa

fr nadziewan

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg filetu z piersi indyka
  • mała cebula
  • 10-15 dag startego na tarce żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pieprz,sól

Mięso naciąć tak,by powstał z niego spory płat.Delikatnie rozklepać ręką.

Oprószyć pieprzem i solą

Paprykę posiekać w drobną kostkę,cebulę w talarki.

Na mięsie ułożyć starty ser,krążki cebuli i paprykę.Delikatnie przyprawić.Zwinąć w roladę.

Ciasto francuskie rozwinąć,ponacinać z dwóch stron w ukośne 1,5-2 cm paski,pozostawiając nie przecięty środek.

Mięsną roladę ułożyć na cieście i oplatać naprzemiennie paskami tak,by na siebie zachodziły i dobrze się skleiły.

Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.Całość posmarować mlekiem lub rozbełtanym jajkiem.

Przykryć folią aluminiową.Piec ok.60 minut w 190*C.Na 20 min przed końcem pieczenia zdjąć folię.

Po upieczeniu odstawić na trochę aby danie odpoczęło.

sobota, 14 kwietnia 2018
Sernik puszysty

sernik pu

sernik pusz

  • 20 dag biszkoptów
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg zmielonego sera
  • 400 ml śmietany 22%
  • 40 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 białka
  • kisiel cytrynowy

Biszkopty rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.Ciastem wylepić spód tortownicy.

Ser zmiksować ze śmietaną,połową cukru,mąką ziemniaczaną i jajkami.Dodać skórkę.

Masę serową wylać na ciasto.Białka ubić na sztywno z resztą cukru i kisielem w proszku.

Wyłożyć na ser.Piec w 190*C przez ok.50-60 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73