| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
Ulubione
Tagi
wtorek, 03 lipca 2018
Marchewkowe frytki

fr z mar

fr z marc

fr z march

 

  • 8-10 młodych marchewek
  • sól
  • czosnek granulowany
  • łyżka oleju

Oczyszczone marchewki pokroić w słupki.Posypać solą i granulowanym czosnkiem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Skropić olejem.

Wstawić do nagrzanego na 200*C piekarnika i piec przez 15-20 minut aż będą rumiane i chrupiące.

wtorek, 01 maja 2018
Warkocz francuski nadziewany

fr nadz

fr nadzi

fr nadzie

fr nadziewa

fr nadziewan

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg filetu z piersi indyka
  • mała cebula
  • 10-15 dag startego na tarce żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pieprz,sól

Mięso naciąć tak,by powstał z niego spory płat.Delikatnie rozklepać ręką.

Oprószyć pieprzem i solą

Paprykę posiekać w drobną kostkę,cebulę w talarki.

Na mięsie ułożyć starty ser,krążki cebuli i paprykę.Delikatnie przyprawić.Zwinąć w roladę.

Ciasto francuskie rozwinąć,ponacinać z dwóch stron w ukośne 1,5-2 cm paski,pozostawiając nie przecięty środek.

Mięsną roladę ułożyć na cieście i oplatać naprzemiennie paskami tak,by na siebie zachodziły i dobrze się skleiły.

Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.Całość posmarować mlekiem lub rozbełtanym jajkiem.

Przykryć folią aluminiową.Piec ok.60 minut w 190*C.Na 20 min przed końcem pieczenia zdjąć folię.

Po upieczeniu odstawić na trochę aby danie odpoczęło.

sobota, 14 kwietnia 2018
Sernik puszysty

sernik pu

sernik pusz

  • 20 dag biszkoptów
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg zmielonego sera
  • 400 ml śmietany 22%
  • 40 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 białka
  • kisiel cytrynowy

Biszkopty rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.Ciastem wylepić spód tortownicy.

Ser zmiksować ze śmietaną,połową cukru,mąką ziemniaczaną i jajkami.Dodać skórkę.

Masę serową wylać na ciasto.Białka ubić na sztywno z resztą cukru i kisielem w proszku.

Wyłożyć na ser.Piec w 190*C przez ok.50-60 minut.

sobota, 07 kwietnia 2018
Filet z indyka z pieczarkami

fil z ind

fil z indy

fil z idyk

fil z indyka

fil z indyka1

  • 0,5 kg fileta z indyka
  • 35 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,chili
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 9%
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Pieczarki pokroić w półplasterki,cebule w drobną kostkę.Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do odparowania wody.

Dodać łyżkę masła.Podsmażone pieczarki i cebulę przełożyć do garnka.

Filet pokroić na kotlety.Lekko rozbić,przyprawić solą,pieprzem i chili.

Kotlety panierować w mące.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Usmażone przełożyć do garnka z pieczarkami.Podlać niewielką ilością wody i dusić krótko pod przykryciem.

Śmietanę rozrobić w 1/2 szklanki wytworzonego i przestudzonego sosu.Dodać do garnka z mięsem i pieczarkami.Chwilę jeszcze dusić razem na małym ogniu.

Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.Wymieszać.

czwartek, 05 kwietnia 2018
Jajka w galarecie

jaj w gal

jaj w gal1

  • jajka na twardo ( ilość uzależniona od ilości porcji)
  • 1-2 l bulionu drobiowego
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • szynka w plastrach
  • 3 ugotowane marchewki
  • ogóreczki - korniszonki
  • kukurydza z puszki
  • plaster papryki konserwowej
  • pieprz,sól

Do bulionu dodać przyprawy i żelatynę.Odstawić do napęcznienia.Ogrzewać do rozpuszczenia

żelatyny.Nie gotować.

Jajka przekroić na połówki.Szynkę pokroić w paski.Marchewkę pokroić w kostkę,korniszonki

w plasterki,paprykę w cienkie paseczki.

Małe miseczki wyłożyć paskami szynki.Ułożyć przekrojone połówki jajek oraz warstwami warzywa: marchew,kukurydzę,ogóreczki i paprykę.

Wlać galaretę.Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73