| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
O autorze
Zakładki:
Ulubione
Tagi
sobota, 06 kwietnia 2019
Baleron białoruski z szynkowara

b_bialoruski1b_bialoruski21b_bialoruski3b_bialoruski4

  • kurczak  1,2 kg
  • 3 łyżeczki soli,pieprz mielony
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 3 łyżki majeranku suszonego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka żelatyny(opcjonalnie)

Z kurczaka zdjąć skórę.Mięso pokroić na drobne kawałki.

Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki,majeranek,czosnek,sól,pieprz.Dobrze wymieszać.

Rozłożyć skórę tak by kawałki zachodziły na siebie tworząc prostokąt.

Na środek ułożyć farsz,Zwinąć w rulon,włożyć do worka od szynkowara.Umieścić w szynkowarze,zamknąć i wstawić na noc do lodówki.

Po tym czasie ustawić szynkowar w garnku z wodą podgrzaną do 90*C i parzyć przez 2 godziny.

Po zakończeniu wyjąć szynkowar,schłodzić i wstawić na noc do lodówki.

niedziela, 31 marca 2019
Łopatka z szynkowara

sz

szy

szynk

szynko

szynkow

 

  • 1 kg łopatki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • pieprz mielony
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • mała główka czosnku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wodę zagotować z solą peklową,cukrem,listkami laurowymi.zielem angielskim.Ostudzić.

Mięso pokroić w plastry,lekko rozklepać.Włożyć do miski,zalać marynatą.Przykryć.

Wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć,dodać przeciśnięty czosnek i wsypać żelatynę.

Przyprawić pieprzem.Dobrze wszystko wymieszać.

Do szynkowara włożyć woreczek.Układać porcjami mięso dobrze dociskając aby nie było powietrza.

Woreczek dobrze zawinąć,założyć dekiel ze sprężyną i zamknąć szynkowar.

Wstawić pojemnik do garnka z wodą tak,aby woda sięgała do 3/4 wysokości szynkowara.

Podgrzewać całość do temperatury 80-90*C. przez 2,5 godziny.Po tym czasie zakończyć parowanie,szynkowar wystudzić i zimny włożyć na noc do lodówki.

Rano wyjąć gotową wędlinę z szynkowara.

 

Tagi: przetwory
10:23, chimera86
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lutego 2019
Sermak z wiśniami

sermak

sermak1

 

  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 5 jajek
  • 400 g masy makowej
  • esencja waniliowa
  • konfitura wiśniowa

Do miski przełożyć ser,cukier,mąkę,esencję waniliową oraz jajka.Krótko miksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników.

Do tortownicy wylać 2/3 masy.

Pozostałą część zmiksować z masą makową. Wyłożyć na ser.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec ok.1,5 godziny.

Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach.Gdy przestygnie wstawić na noc do lodówki.

Konfiturę wiśniową lekko podgrzać,nałożyć na ciasto przed podaniem.

niedziela, 27 stycznia 2019
Bajaderki

baj

baja

 

  • 20-30 dag suchych biszkoptów
  • 10-15 dag herbatników petit beurre
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 słoika dżemu (wiśniowy,czarna porzeczka ale bez owoców)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2 łyżki alkoholu( rum,orzechówka)
  • wiórki kokosowe

Ciastka rozkruszyć na bardzo drobne kawałeczki.

Rodzynki sparzyć,odcedzić a następnie zalać alkoholem.Odstawić.

Do mleka dodać masło i kakao.Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i połączenia składników.

Wsypać pokruszone ciastka, dodać dżem,rodzynki(z resztką alkoholu) i orzechy.

Całość dobrze wymieszać aż do powstania jednolitej masy.

Formować kulki , obtaczać je  w wiórkach kokosowych i układać  luźno na talerzu.

Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

sobota, 26 stycznia 2019
Szynka z warzywami

sz z w

sz z wa

sz z warz

sz z warzy

sz z warzywa

sz z warzywam

 

  • 2-2,5 kg surowej szynki
  • 2 papryki czerwone
  • 5 marchewek
  • brokuł(niekoniecznie)

Marynata:

  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka czerwonej czubricy
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 1/3 łyżki kminku
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta cukru

Ziele angielskie,jałowiec,goździki i kminek rozdrobnić w moździeżu.

Wsypać do miseczki,dodać pozostałe suche przyprawy,sos sojowy,olej oraz szczyptę cukru.Wymieszać razem.Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Szynkę natrzeć marynatą.Ponakłuwać np.drutem do robienia na drutach i wmasować marynatę w mięso.

Odstawić do lodówki na min.3 godziny.Po tym czasie wyjąć i odsączyć z nadmiaru marynaty.

Ułożyć w brytfance obkładając obranymi i pokrojonymi w dość grube kawałki marchewką,papryką i ewentualnie brokułem.

Podlać szklanką wody.Brytfankę przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika.

Piec przez 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec następną godzinę.Po upieczeniu pozostawić szynkę w wyłączonym  piekarniku przez ok.1/2 godziny.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 75