| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Zakładki:
Ulubione
Tagi
czwartek, 30 listopada 2017
BiBi ciasto

 

  • bibi
  • duże opakowanie biszkoptów - paluszków
  • gotowa masa krówkowa
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 1/2 szklanki naparu kawy espresso
  • garść rozdrobnionych włoskich orzechów
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Na dno formy wyłożonej pergaminem ułożyć biszkopty.Na to rozsmarować masę krówkową.

Przykryć kolejną warstwą biszkoptów które obficie skropić naparem kawy.

Ubić śmietankę ze śmietanfixami.Ubitą wyłożyć na nasączone biszkopty.

Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę i posypać orzechami.

Wstawić do lodówki .Najlepiej na noc.

sobota, 25 listopada 2017
Camembert w cieście

cam

cam1

cam2

cam3

cam4

cam5

cam6

cam7

cam8

 

  • ser camembert
  • ciasto francuskie
  • 15 dag pieczarek
  • cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • jajko
  • szczypta czarnuszki
  • pieprz,sól

Pieczarki,cebulę i paprykę pokroić w kostkę.Przesmażyć razem na oleju.Przyprawić.

Ser przekroić na dwa krążki.

Z ciasta wyciąć koło.Na środku położyć jeden krążek sera.Ponacinać nożem od brzegu.

Na ser wyłożyć podsmażone pieczarki z papryką i cebulą.Przykryć drugą częścią sera.

Brzegi ciasta zawinąć do środka tworząc pakunek.

Powstały pakiecik posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką.

Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika.

Piec 25 minut.

poniedziałek, 06 listopada 2017
Beza z kremem

beza

beza1

beza2

  • 6 białek
  • szklanka cukru pudru

KREM:

  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao

Białka ubić na sztywno.Stopniowo dodawać cukier puder i ubijać aż piana będzie lśniąca.

Ubitą pianę wyłożyć na blachę z pergaminem.

Wstawić do nagrzanego na 145*C piekarnika i piec przez ok. 40 minut.Następnie uchylić piekarnik i dalej zapiekać przy uchylonych drzwiczkach przez ok.80 minut.

Bezę wystudzić.

Żółtka ubić z cukrem na parze.Dodać kakao.

Miękkie masło utrzeć na puch.Stopniowo dodawać masę kakaową.

Wystudzony krem rozsmarować na jednym blacie bezy.Przykryć drugim.

piątek, 03 listopada 2017
Gniazdka makaronowe

gn mak

gnia maka

gnia makaron

 

  • 400g makaronu nitki
  • 75 dag mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • cebula
  • 15 dag żółtego sera
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • pieprz biały,czarny,chili,sól
  • 1/2 strąka czerwonej papryki

Makaron ugotować al dente.Odcedzić,ostudzić.Wymieszać z 2 jajkami i 2/3 startego żółtego sera.

Mięso mielone wyrobić z posiekaną cebulą,natką,jajkiem,koncentratem pomidorowym i przyprawami.

Naczynia do zapiekania wysmarować masłem.

Ułożyć w nich zwinięty makaron.Na środku położyć porcję masy mięsnej.

Paprykę pokroić w paseczki i poukładać je na mięsie.Całość posypać resztą startego sera.

Gniazdka wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekać przez 30 minut.

wtorek, 24 października 2017
Zapiekanka z rurkami i groszkiem

zapiek z rurkami

zapiek z rurkami

  • 25 dag makaronu rurki
  • opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 2 czerwone papryki
  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • 25 dag białego sera
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz,słodka papryka,chili,sól
  • olej do smażenia

Makaron ugotować al dente.Filet pokroić w większą kostkę i podsmażyć na oleju.

Pod koniec smażenia przyprawić papryką w proszku,pieprzem,solą i chili.

Świeżą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.Groszek ugotować.

Twarożek utrzeć z jajkami.Przyprawić pieprzem,solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Usmażony filet połączyć z groszkiem,pokrojoną papryką i makaronem.Przyprawić do smaku.

Dołożyć masę twarogową.Wymieszać.

Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia.Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika.

Zapiekać około 30 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 71