| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Zakładki:
Ulubione
Tagi
sobota, 02 września 2017
Jogurtowe ze śliwkami

jog ze sliwk

jog ze sliw1

jog ze sliw2

jog ze sliwk3

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 20 g masła
  • 30 dag wydrylowanych śliwek
  • cukier brązowy i cukier puder do posypania

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia.

W osobnej misce ubić białka na sztywno dodając stopniowo cukier.

Gdy piana będzie ubita dodać żółtka oraz rozpuszczone i wystudzone masło i jogurt.

Delikatnie wymieszać suche i mokre składniki,tak aby ciasto było dobrze napowietrzone,

dzięki temu będzie delikatne i puszyste.

Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.

Przelać ciasto.Na wierzchu poukładać śliwki.Posypać brązowym cukrem.

Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok.40 minut.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

czwartek, 27 lipca 2017
Malinowy król

malinowe

malinowe1

malinowe2

  • 20 dag herbatników petit beurre
  • 20 dag masła
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 dag + 30 dag malin
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag gęstej 18% śmietany
  • 0,5 kg serka śmietankowego ( może być z wiaderka)
  • 3 łyżki żelatyny
  • galaretka malinowa

Herbatniki rozdrobnić w blenderze.

Masło roztopić z cukrem,dodać do rozdrobnionych herbatników.Wsypać wiórki kokosowe i

całość krótko miksować.

Powstałym ciastem wykleić dno tortownicy.Schłodzić.

Maliny krótko podgrzać wraz z 10 dag cukru.Wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i również wystudzić.Rozrobić galaretkę w/g przepisu.

Odstawić do wystygnięcia.

Serek zmiksować z pozostałym cukrem i śmietaną.Dodać maliny oraz żelatynę.Zmiksować.

Masę wylać na schłodzone ciasto.Na wierzch ułożyć resztę malin i wylać tężejącą galaretkę.

Wstawić do lodówki do stężenia.

poniedziałek, 22 maja 2017
Smaczek drobiowy

we gal

we gal1

we gal2

we gal3

  • 2 filety drobiowe
  • 2 udka drobiowe
  • papryka czerwona
  • kilka pieczarek
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek żelatyny
  • pieprz,sól,czosnek suszony - do smaku
  • karton po soku lub mleku typu tetra pak - litrowy

Z udek zdjąć skórę,oddzielić od kości i mięso pokroić w kostkę.Filety również.

Doprawić pieprzem, solą,czosnkiem.

Wlać wodę,wsypać suchą żelatynę.Wymieszać.

Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę,pieczarki na pół.

Domieszać do mięsa.Można dodać również kukurydzę z puszki lub inne ulubione dodatki.

Karton dokładnie wymyć,odciąć górną część i przełożyć do niego masę mięsną,dobrze dociskając aby nie było pustego miejsca.

Całość włożyć do worka do pieczenia i szczelnie zamknąć.Ustawić pionowo w garnku i

zalać wodą do 3/4 wysokości kartonu.

Gotować na średnim ogniu przez 1,5 godziny.Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia.

Zimne wstawić do lodówki na całą noc.

Gdy stężeje - przeciąć karton i wyjąć gotowy produkt.

Świetne na kanapki jako wędlina.

niedziela, 21 maja 2017
Owsiane ciastka fit

ciastka fit

c fit1

c fit2

 

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szkl soku jabłkowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • łyżeczka cynamonu

Obrane banany rozgnieść widelcem,dodać sok jabłkowy,wymieszać.

Dosypać płatki,cynamon,pestki,sezam i suszone owoce.

Dokładnie wymieszać.Konsystencja musi być zwarta,jeśli będzie za rzadkie - dosypać płatki,

jeśli zbyt gęste - dodać więcej soku jabłkowego.

Łyżką nabierać porcje i wykładać na blachę z papierem do pieczenia formując ciasteczka.

Piec w 180*C około 30 minut,do zrumienienia.

niedziela, 07 maja 2017
Baba z majonezem

baba z maj

baba z maj1

baba z maj2

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki majonezu
  • aromat śmietankowy( kilka kropli)
  • garść rodzynek
  • lukier

Białka ubić na sztywno,dodać cukier,potem żółtka.Miksować.

Ubijając dosypywać obie mąki wraz z proszkiem.

Na koniec dołożyć majonez,olejek i rodzynki.

Delikatnie wymieszać całość.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku około 40 minut.

Po przestudzeniu i wyjęciu z formy babkę polukrować.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 69