| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
O autorze
Zakładki:
Ulubione
Tagi
sobota, 14 kwietnia 2018
Sernik puszysty

sernik pu

sernik pusz

  • 20 dag biszkoptów
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg zmielonego sera
  • 400 ml śmietany 22%
  • 40 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 białka
  • kisiel cytrynowy

Biszkopty rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.Ciastem wylepić spód tortownicy.

Ser zmiksować ze śmietaną,połową cukru,mąką ziemniaczaną i jajkami.Dodać skórkę.

Masę serową wylać na ciasto.Białka ubić na sztywno z resztą cukru i kisielem w proszku.

Wyłożyć na ser.Piec w 190*C przez ok.50-60 minut.

sobota, 07 kwietnia 2018
Filet z indyka z pieczarkami

fil z ind

fil z indy

fil z idyk

fil z indyka

fil z indyka1

  • 0,5 kg fileta z indyka
  • 35 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,chili
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 9%
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Pieczarki pokroić w półplasterki,cebule w drobną kostkę.Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do odparowania wody.

Dodać łyżkę masła.Podsmażone pieczarki i cebulę przełożyć do garnka.

Filet pokroić na kotlety.Lekko rozbić,przyprawić solą,pieprzem i chili.

Kotlety panierować w mące.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Usmażone przełożyć do garnka z pieczarkami.Podlać niewielką ilością wody i dusić krótko pod przykryciem.

Śmietanę rozrobić w 1/2 szklanki wytworzonego i przestudzonego sosu.Dodać do garnka z mięsem i pieczarkami.Chwilę jeszcze dusić razem na małym ogniu.

Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.Wymieszać.

czwartek, 05 kwietnia 2018
Jajka w galarecie

jaj w gal

jaj w gal1

  • jajka na twardo ( ilość uzależniona od ilości porcji)
  • 1-2 l bulionu drobiowego
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • szynka w plastrach
  • 3 ugotowane marchewki
  • ogóreczki - korniszonki
  • kukurydza z puszki
  • plaster papryki konserwowej
  • pieprz,sól

Do bulionu dodać przyprawy i żelatynę.Odstawić do napęcznienia.Ogrzewać do rozpuszczenia

żelatyny.Nie gotować.

Jajka przekroić na połówki.Szynkę pokroić w paski.Marchewkę pokroić w kostkę,korniszonki

w plasterki,paprykę w cienkie paseczki.

Małe miseczki wyłożyć paskami szynki.Ułożyć przekrojone połówki jajek oraz warstwami warzywa: marchew,kukurydzę,ogóreczki i paprykę.

Wlać galaretę.Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Galantyna z indyka

gal z ind

gal z ind1

gal z ind2

gal z ind3

  • 1 kg piersi indyka
  • 1/2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 1/2 puszki ananasa w syropie
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 7-8 łyżeczek żelatyny
  • 1 cytryna
  • pieprz,sól
  • 2 łyżki masła

Pierś indyka przyprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny i otartą z niej skórką.

Włożyć do rękawa foliowego,dodać masło,zamknąć rękaw.Piec ok 40 min w 180*C

Wystudzić,pokroić w plastry.

Do bulionu wlać syrop z brzoskwiń i z ananasa.Dodać sos sojowy.Podgrzać.W tym rozpuścić żelatynę.

Na dno półmiska wylać trochę tężejącej galantyny.

Rozłożyć plastry indyka,ananasy i brzoskwinie.Zalać resztą galarety.

Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Przed  samym podaniem udekorować świeżymi owocami np kiwi ale trzeba pamiętać,że kiwi może trochę rozpuścić galaretę.

środa, 21 marca 2018
Zrazy rolowane

zrazy

zrazy1

zrazy2

zrazy3

  • 70 dag łopatki lub szynki
  • 35 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • mały kiszony ogórek
  • czerwona cebula
  • jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • chili,pieprz,sól
  • mąka,olej do smażenia

Łopatkę lub szynkę pokroić na kotlety.Rozklepać,przyprawić solą i pieprzem.

Paprykę,cebulę,ogórek - pokroić w drobną kostkę.Dodać do mięsa drobiowego,wbić jajko,

dodać sos sojowy ,bułkę tartą,chili,pieprz.Wyrobić na jednolitą masę.

Na każdy z rozklepanych kotletów położyć porcję mięsnej masy i zawijać w roladki.

Obtoczyć w mące.Smażyć na gorącym oleju z każdej strony - do zrumienienia.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego,na każdy zraz położyć kawałeczek masła.

Wstawić do piekarnika na ok 30 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73